Bakovervendt kampanje fra Trygg Trafikk

– Det er flott at stadig flere sikrer barna bakovervendt. Små barn har svak nakkemuskulatur og store, tunge hoder. Når de kastes framover i en ulykke, er risikoen for nakkeskader stor. Sitter barna bakovervendt,minimeres den risikoen, sier seniorrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk.

 

Se video fra Trygg Trafikk

 

 

Høyere kunnskap

Undersøkelsen ble gjennomført første gang i 2010. Da viste tallene at 20 prosent av norske barn under fire år var sikret i bakovervendt bilsete. Årets undersøkelse viser at hele 53 prosent sitter bakovervendt.
– Dette er en betydelig forbedring sammenlignet med de første tallene for seks år siden. Men fortsatt sitter nesten halvparten feil vei, så vi er ikke i mål ennå, sier sjef for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen.
Den landsomfattende undersøkelsen er utført av politiet i samarbeid med Trygg Trafikk og If Skadeforsikring. I alt ble 1319 biler kontrollert i nærheten av barnehager og skoler.
– Undersøkelsen viser at trafikksikkerhetskampanjene treffer. Vi ser en tendens til høyere kunnskap om sikkerhet blant bilistene, sier Karlsen.

 

Bakovervendt så lenge som mulig

I følge loven skal barn sitte bakovervendt til de veier ni kilo eller er 15 måneder. Ekspertene sier det er for tidlig å snu barna da.

– I en kollisjon kan et forovervendt barn risikere nakkebrudd i stedet for det som kunne endt med et blåmerke. I bakovervendt posisjon blir trykket ved en kollisjon fordelt på hele området fra hodet til baken når ryggen presses inn i stolryggen, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i forsikringsselskapet If.

Han understreker at barna bør sitte bakovervendt til de fyller fire år, eller i hvert fall vesentlig lenger enn regelverket krever.

 

Nord i tet, Oslo henger etter

Nordlendingene sikrer de minste best, hvor totalt 69 prosent av barna i den aktuelle aldersgruppen sitter bakovervendt. Oslo henger noe etter når det gjelder å sikre barna. Her er 42 prosent av barn i alderen 1-3 år sikret bakovervendt.

– Vi oppfordrer befolkningen i Oslo til å gjøre en innsats, slik at også de kommer opp på landsgjennomsnittet, sier Henske.

 

Leier ut barneseter

If har siden 1993 leid ut nærmere 150 000 barneseter til norske familier. De understreker at det er viktig å fortsette med det holdningsskapende arbeidet.

– Ett av våre viktigste bidrag er at vi kun leier ut stoler til de minste som det er umulig å snu. Det er en tydelig beskjed om at vi tar sikkerhetsarbeidet på alvor, sier Jan Olav Nilssen i If.

 

Ikke gyldig grunner

Trygg Trafikk får mange henvendelser fra foreldre som lurer på om ikke barn tar skade av å sitte med bøyde ben. Men det gjør de ikke, som oftest syns de ikke det er så ubehagelig heller.
– Gi ikke etter for mas om å sitte forovervendt. Det er også viktig å stramme beltene godt hver gang, det skal bare være plass til et par fingre mellom selen og barnet. Beltene må reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg. Hvis de ble tilpasset når en jakke var på, blir de for slakke når den er av, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

 

Kilde: Trygg Trafikk

Publisert: Juni 07, 2016